Aktuality

Promotér SH Group skončil v Alpe Adria

1 Čvc , 2020  

Po promotérovi Lutec Racing – ke vší spokojenosti organizoval tento šampionát v letech 2018/2019 – ukončil nový promotér SH Group své účinkování ještě dříve než letošní šampionát Alpe Adria vůbec začal.

Shrňme si historii šampionátu Alpe Adria International Motorcycle Championshipu v motocyklových silničních závodech za poslední léta: Lutec Racing chtěl pořádat tyto závody 5 let, ale po pouhých 2 letech předčasně vše ukončil a to bez udání důvodů.

Faktem je, že za jeho promotérství šla úroveň šampionátu hodně nahoru: Šampionát bylo možno sledovat na Live Streamingu, fungoval Live Timing, přibyly nové okruhy jako nizozemský Assen nebo německý Oschersleben. Ovšem pak přišla oficiální zpráva, že firma Lutec Racing už v následujících sezónách nebude promotérem motocyklového šampionátu.

Jelikož se tato «jobovka» neoficiálně rozkřikla v paddocku AAIMC už během předposledního závodního víkendu minulého ročníku, tak mohlo ředitelství šampionátu reagovat a připravit se na budoucnost.

A tak v době oficiálního oznámení chorvatského Lutecu Racing už bylo naštěstí připraveno řešení: Italská firma SH-Group z Brescie a Alpe Adria International Motorcycle Championship (AAIMC) se dohodly, že šampionát bude pokračovat a připojí se k němu ještě švýcarský národní šampionát, takže přibudou zřejmě některé nové okruhy a zvětší se tak pochopitelně i konkurence.

To bylo ještě vše v růžové barvě, ale aktuální skutečná situace je hodně tristní a samozřejmě že pandemie viru Covid-19 tomu rovněž nepřispěla:

Mezinárodní mistrovství České republiky SZM na závodních okruzích se rozjede tento měsíc při závodech mezinárodního šampionátu Alpe Adria. Po komplikacích z úvodu sezóny se nakonec podařilo závody pro zbytek sezóny naplánovat.

Závodní sezóna silničních motocyklových závodů se začala pomalu rozjíždět a první závody budou také čekat Mezinárodní mistrovství České republiky SZM na závodních okruzích. Ty se již několik let jedou ve spolupráci s mezinárodním šampionátem Alpe Adria. Po zrušení úvodních závodů sezóny na Slovakia ringu a v Poznani se první závodní víkend bude konat od 24. do 26. července 2020 na maďarském okruhu Pannoniaring. Součástí šampionátu jsou také závody evropských pohárů SSP300 a SST1000.

Závody na Pannoniaringu byly ohroženy z důvodu, že nový promotér SH Group tento šampionát opustil.

SH Group bude již hrazené startovné vracet a je tak potřeba registrace a platby za startovné udělat znovu. I přes tento nečekaný problém se závody uskuteční přímo pod Alpe Adria Motorcycle Union. Kvůli tomu také došlo ke změně okruhu u posledních závodů Alpe Adria, které se pojedou na obnoveném italském okruhu Adria International Raceway od 18. do 20. září 2020.

Jakub Smrž – viceprezident Alpe Adria Motorcycle Union:

„Začátek letošní sezóny byl hodně složitý, nejen pro závodníky, ale i pořadatele. S novým promotérem bylo vše dobře nalajnované, bohužel vyšší moc způsobila, že jsme museli zrušit první dva závody a nakonec byl i nucen odstoupit promotér SH Group. Toto rozhodnutí bylo na poslední chvíli a opět zkomplikovalo situaci, ale z ekonomického hlediska promotéra celkem pochopitelné. Jsem rád, že se nám podařilo zajistit zbývající část sezóny a věřím v hojnou účast a závodní víkend na úrovni. Byť odjedeme jen tři závody Alpe Adria, je důležité, aby se situace stabilizovala a mohla se začít plánovat plnohodnotná sezóna 2021.


Kalendář Alpe Adria 2020

  1. – 26. 7. Pannoniaring Maďarsko
  2. – 6. 9. Grobnik Chorvatsko
  3. – 20. 9. Adria International Raceway Itálie

By